Ik spreek regelmatig met ondernemers over marketing. Ik krijg dan vaak de vraag: ‘Hoe zet ik mijn bedrijf online goed op de kaart?’. Een van mijn eerste vragen is dan vaak: ‘Wat bedoel je precies met op de kaart zetten’? Vaak betekent dit dan dat zij graag zichtbaar willen zijn met het bedrijf voor de doelgroep. Als markteer heb ik daar vaak wel ideeën bij. Als je een doelgroep wilt bereiken zal je eerst moeten achterhalen wie je doelgroep eigenlijk is. De volgende stap is onderzoeken waar je doelgroep zich bevindt en hoe deze doelgroep graag aangesproken wilt worden.
In dit artikel geef ik een aantal tips die je kunnen helpen om in contact te komen met jouw potentiele doelgroep. Enjoy!
1. Facebook Marketing
Je kent het wel, je start een bedrijf en je maakt dan meteen een Facebook Pagina aan. Heel goed. Realiseer je dat als je dit doet jouw klanten hier een verwachting bij hebben. Ik zie vaak dat er te weinig continuïteit zit in posts op pagina’s van bedrijven. Dit zorgt ervoor dat potentiele klanten mogelijk twijfel hebben bij je bedrijf. Dat wil je niet. Zorg ervoor dat je minimaal 2 – 3 keer per week iets op je Facebook Pagina plaatst. Maar wat moet je dan plaatsen, hoor ik vaak. Je hebt een content strategie nodig. Een content strategie gaat je helpen om gestructureerd om te gaan met het kanaal Facebook. Je bepaalt ruim van te voren wat je gaat plaatsen (topic), vorm van de post (foto, video, tekst, geluid), de doelgroep voor wie je de post maakt en het moment van plaatsen.
Door regelmatig iets te publiceren op je Facebook pagina zal je bereik vergroten. De naam van je bedrijf komt regelmatig voorbij onder de mensen die jouw pagina volgen. Door dit structureel te doen bouw je aan een top-of-mind positie in de hoofden van jouw potentiele klanten.
Zoek uit wat werkt voor jou. Analyseer eens de berichten die je hebt gepubliceerd, welke berichten hebben de meeste interactie gehad? Ga hiervoor naar je Facebook pagina > klik op ‘statistieken’ > klik op ‘berichten’ om je berichten te analyseren. Stel je strategie voortdurend bij.
Deel kennis
Door je kennis te delen ga je direct waarde creëren voor je doelgroep. Jij kunt namelijk iets waarmee je het probleem van de klant kunt oplossen anders had je geen bestaansrecht gehad. Leg uit hoe een klant een probleem kan oplossen in je eigen woorden. Help hem/haar daarbij, dit kun je doen door bijvoorbeeld een artikel te schrijven of een video te maken. Laat zien hoe je het beste te werk kunt gaan om probleem X te voorkomen. Deze aanpak is niet bepaald een korte termijn strategie maar een van de lange adem. Door hier zeer consistent mee om te gaan zal je op termijn autoriteit gaan krijgen onder je doelgroep.
2. Maak live video’s op Facebook
Sinds dit jaar (2017) is mogelijk om live video’s te maken op Facebook. Misschien klinkt dit wat eng, maar dit is wederom een zeer krachtig middel om je zichtbaarheid een boost te geven. Facebook Live kun je op diverse manieren inzetten. Je kunt jezelf en het bedrijf introduceren bij je doelgroep. Vertel wie je bent en waarmee je mensen kunt helpen. Deel wederom je expertise in deze live video’s. Wil je wat houvast hebben dan kun je ervoor kiezen om deze live sessie met iemand samen te doen. Maak er een interview van waarin de een vragen stelt aan de ander. Nog een manier is om een presentatie te geven door je scherm te delen met de kijkers. Om dit te doen heb je additionele software nodig. Een handige tool die ik hier zelf voor gebruik is Ecamm Live.
3. Adverteren op Facebook
Je hebt waarschijnlijk wel eens geadverteerd in een krant of magazine. De meetbaarheid deze kanalen zijn erg lastig. Je weet niet of de advertentie in het betreffende blad je doelgroep heeft bereikt of niet. Hoeveel mensen hebben het gezien? Wie heeft er na het zien van de advertentie direct of misschien later actie ondernomen? Daarnaast kunnen de kosten van een advertentie al snel oplopen tot enkele honderden euro’s. Als ik je nu vertel dat je voor 5 euro per dag al kunt adverteren op Facebook zou je dit dan doen? De mogelijkheden om je doelgroep te bereiken op Facebook zijn oneindig. Op mijn Facebook Pagina heb ik hierover al diverse video’s gemaakt. Zo kun je jouw doelgroep zeer gericht bereiken o.b.v. zijn/haar interesses. Daarnaast zijn er mogelijkheden om mensen die je website hebben bezocht een specifieke boodschap te tonen in een advertentie op Facebook. De kans dat deze groep interacteert op deze advertentie is aanzienlijk groter. Voor mij is adverteren in Facebook momenteel nog een zeer onderschat kanaal onder lokale bedrijven. Probeer het uit en kijk wat het jou oplevert aan bereik en mogelijk nieuwe klanten.
Als je benieuwd bent wat adverteren op Facebook mogelijk voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen bekijk dan mijn GRATIS training: ‘Facebook Marketing voor beginners’. In een 3-delige videoserie leg ik uit hoe je jouw doelgroep kunt bereiken op Facebook d.m.v gerichte advertenties.
4. LinkedIn Marketing
Richt jij je met jouw bedrijf niet op eindconsumenten maar op bedrijven dan zal LinkedIn een kanaal zijn waar de doelgroep zich bevindt. LinkedIn biedt een ruim aanbod aan tools om online je bereik te vergroten. Een deel van deze tools is gratis te gebruiken zoals het publiceren van content op je time-line. Verder heb ik zelf ervaren dat het persoonlijk benaderen van je netwerk zeer effectief kan werken. Hiervoor kun je gebruik maken van het advanced search menu in LinkedIn. Je kunt hier direct op zoek gaan naar functies en deze filteren op 1e of 2e graads connecties. Vervolgens kun je de zoekopdracht nog verder verfijnen door er een industrie aan toe te voegen. Mijn advies: ga er eens mee stoeien en kijk of je potentiele nieuwe klanten kunt vinden op deze manier en creëer waarde voor hen.
Zoals ik al aangaf zijn er ook mogelijkheden om te adverteren op LinkedIn. Vergelijkbaar met Facebook Adverteren. LinkedIn biedt mogelijkheden om een artikel post te promoten onder een door jou samengestelde doelgroep. Dit stelt je in staat om jouw expertise gericht uit te dragen onder je potentiele doelgroep. Een andere feature die nog niet heel lang bestaat is ‘Sponsored InMail’. Dit stelt je in staat om een persoonlijk bericht uit te sturen naar LinkedIn profielen die voldoen aan jouw doelgroep criteria. Sponsored InMail kan een zeer effectief kanaal zijn, echter kan het ook al snel als spam overkomen. Bedenk dan ook goed hoe je dit kanaal inzet. Om te kunnen adverteren op LinkedIn dien je allereerst een bedrijfsprofiel aan te maken. Het aanmaken van een bedrijfsprofiel op LinkedIn kun je hier doen.
5. Claim je bedrijf in Google
Is jou wel eens opgevallen dat als je op zoek bent naar jouw favoriete restaurant in Google je direct telefonisch contact met dit bedrijf kunt opnemen vanuit de zoekresultaten? Verder vind je direct de openingstijden en de adresgegevens. Dit betreffen lokale zoekresultaten in Google. Jij kunt zelf eenvoudig een bedrijf aanmaken in Google, klik hier om dat te doen. Dit profiel zal na een paar dagen zichtbaar worden in de zoekresultaten van Google. Zorg er daarom voor dat je bedrijf is gekoppeld aan je Google account en probeer het bedrijfsprofiel zo compleet mogelijk in te vullen. Dit alles draagt bij aan een betere lokale vindbaarheid in Google. Op deze manier weten potentiële klanten jou makkelijk te vinden.
Als je er achter komt dat je bedrijf al bestaat dan is er een mogelijkheid om deze locatie te claimen. Dit kan alleen als dat nog niet gedaan is door iemand anders. Voor het claimen van een locatie dien je een verzoek in bij Google. Je ontvangt dan op de betreffende locatie een brief met daarin een verificatie code. Deze code kun je online invullen en daarmee claim je de locatie en kun je de informatie over dit bedrijf aanpassen.
Heel veel succes met het op de kaart zetten van jouw bedrijf!